Hevoskallio
Etusivu Valjaspaja Satulan sovitus Satulan toppaus Satulat Varustemyynti Yhteystiedot

Satulan sovitus

Satula on ratsun tärkein työkalu, joten sen on istuttava hevosen selkään hyvin; tasattava ratsastajan selkään aiheuttama paino koko paneelien alueelle ja vaimennettava ratsastajan liikkumisesta aiheutuvia iskuja. Esimerkiksi lyhentyneet tai kipittävät liikkeet, äksyily satuloitaessa, aristavat tai turvonneet alueet selässä tai lavoissa, karvojen hankautuminen satulan alueella ja ratsastajan istunnan hankaloituminen voivat olla merkkejä epäsopivasta satulasta. Oireiden taustalla voi olla muitakin tekijöitä, mutta satulan istuvuus on usein ensimmäisten joukossa tarkistuslistalla.

Satulaa sovitettaessa hevosen pitää seisoa tasaisella alustalla. Satula sijoitetaan siten, että etukaaren pää (sijaitsee siiven alla pikku taskussa, merkattu kuvissa sinisellä) on n. 5 cm päässä lavan kärjestä, jolloin satulavyön ja kainalon väliin jää n. kämmenenleveys. Istuvuuden arvioimista varten satulavyö kiinnitetään normaalitiukkuuteen. Villatopattuja arvioidaan ensin ilman ratsastajaa, Cair-ilmapaneelisatuloita vain ratsastajan kanssa.

Satulan istuimen pitäisi olla tasapainossa siten, että etukaari on hieman alempana kuin takakaari (ks. katkoviiva); ero on pienempi flatseat-estesatuloissa, joissa on neliömäinen takakaari, ja suurempi syväistuimisissa koulusatuloissa. Istuimen syvimmän kohdan pitäisi olla keskellä siten, että ratsastajan istuinluut ohjautuvat satulan syvimpään kohtaan (ks. pallo). Säkätilaa pitäisi jäädä sä'än päälle ja sivuille n. 3 sormenleveyttä (matalasäkäisillä hevosilla voi olla enemmänkin, jos satulassa on korkea säkätila), satulan paneelien väliin jäävän ilmakanavan pitää olla kauttaaltaan irti selkärangasta.
Jos satula on liian kapea, etukaari nousee liian ylös ja istuimen syvin kohta tulee liian taakse:
Jos satula on liian leveä, etukaari painuu liian lähelle säkää ja istuimen syvin kohta tulee liian eteen:
Satulan paneelien pitäisi koskettaa hevosta koko matkaltaan edestä taakse, ja niiden pitäisi olla edestä ja takaa katsottaessa hevosen selän suuntaiset (a). Jos satula on etukaaren alareunan kohdalta tiukempi (b), on runko yleensä liian kapea. Jos satula on tiukempi edestä läheltä selkärankaa (c), on satula yleensä liian leveä. Paneelien takaosan istuvuuteen vaikuttaa mm. selkärangantilan leveys, pyöreälle selälle sopii usein leveämmällä selkärangantilalla oleva satula. Satulan pituus valitaan siten, että satula ei ulotu viimeisen kylkiluun kiinnityskohtaa taaemmaksi.
Koeratsastusta varten jalustinhihnat on mahdollisuuksien mukaan pujotettava siiven alta, ja hihnojen on oltava pehmeät ja puhtaat hankaumien välttämiseksi. Myös saappaiden (erityisesti vetoketjullisten) ja muiden varusteiden hankautumista satulaa vasten on varottava. Vastinhihnojen säästämiseksi satulavyössä tulee olla rullasoljet. Vaaleiden satuloiden kanssa on käytettävä satulahuopaa, jotta hiki ei pääse tummentamaan satulaa, tummemmat satulat on hyvä kokeilla ilman satulahuopaa.

Koeratsastuksessa tarkkaillaan pysyykö satula paikoillaan, ettei se valu eteen- tai taaksepäin, eikä pyöri sivusuunnassa. Jos satula nousee takaa kevennyksen mukana, saattaa se olla rungoltaan liian leveä tai kaareva tai toppauksiltaan edestä liian ohut. Ratsastuksen jälkeen satula otetaan varovasti alas selästä (vyö irroitetaan molemmilta puolilta), ja tarkastetaan että hevosen selässä sekä satulan paneeleissa tai satulahuovassa olevat hikijäljet ovat koko matkalta tasaiset.

Jos satulan runko on kunnossa ja malliltaan eli leveydeltään ja kaarevuudeltaan hevoselle sopiva, saadaan satula usein istumaan toppaamalla. Villatopatun satulan toppauksia pystytään säätämään tai uusimaan tarpeen mukaan. Myös Cair-ilmatopattuja satuloita ja joitain laattatopattuja satuloita voidaan säätötopata toppauspaloilla.

Jos satula päätetään laittaa vaihtoon, Hevoskallion kautta tilattavien satuloiden istuvuutta arvioidaan jo ennen toimitusta asiakkaan hevosesta sähköpostitse lähetettävien valokuvien perusteella. Niiden avulla satulavalikoimasta valitaan ne satulat, jotka vastaavat malliltaan, rungon kaarevuudeltaan, leveydeltään, istuinkooltaan ja muilta ominaisuuksiltaan ratsukon vaatimuksia.

Valokuvissa hevosen tulisi seisoa tasaisella alustalla etujalat tasan ja koko selkärangastaan suorassa. Sivukuva 1. otetaan 'kokovartalokuvana' kohtisuoraan sivulta niin että koko hevonen näkyy. Sivukuva 2. otetaan suunnilleen lavan ja lonkkakyhmyn väliseltä alueelta. Kuva 3. eli 'leveyskuva' otetaan takapuolen takaa suoraan yläviistosta esim. jakkaralla seisten (aralla hevosella pidä reilu turvaväli!), kuvassa pitäisi näkyä satulansija sekä lavat.

Esimerkit hyvistä kuvista: